Musiikki ja digiaika – miten radiotyö on muuttunut

Radiotyö on muuttunut merkittävästi digiaikana, kun radiokanavat ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon ja musiikin striimauspalvelut ovat yleistyneet. Radiokanavat ovat laajentaneet toimintaansa ja tarjoavat nykyään sisältöä myös verkossa, kuten podcasteja ja livelähetyksiä. Digitaalisen teknologian myötä myös musiikin valikoima on kasvanut huomattavasti ja internetin kautta löytyy musiikkia laidasta laitaan. 80-luvulla ja 90-luvulla Nokian huippuvuosina tuntui, että Suomi oli aivan kärjessä kaikessa digitaalisuudessa. Nyt 2023 tuntuu, että olemme ainakin naapureitamme takamatkalla, mutta Keski-Eurooppaa edellä, laajakaistat ovat lähes joka kodissa ja valokuitua rakennetaan ympäri Suomea.

Radiotyöntekijät

Radiotyöntekijöiden työtehtävät ovat muuttuneet digiaikana entistä monipuolisemmiksi. Radiokanavilla työskentelee nykyään muun muassa podcast-tuottajia, some-asiantuntijoita ja digitaalisen sisällön tuottajia. Myös musiikin valikoiman kasvaessa, musiikkitoimittajien rooli on muuttunut. Heidän täytyy olla entistä monipuolisempia ja tunnistaa eri musiikkityylien lisäksi myös musiikin ilmiöitä ja trendejä.

Radiotyön koulutus voi vaihdella hyvin paljon eri maiden ja oppilaitosten välillä. Yleisesti ottaen radiotyö vaatii hyvää kielitaitoa, teknistä osaamista, luovuutta, esiintymistaitoja ja kykyä työskennellä tiimissä. Monet oppilaitokset tarjoavat radio-ohjelmien tekemiseen keskittyviä kursseja ja ohjelmia, jotka voivat sisältää opetusta esimerkiksi äänitystekniikasta, haastattelutaidoista ja ohjelman tuottamisesta. Myös viestintä- ja median opintoihin voi kuulua radiotyötä koskevia kursseja.

Radiotyöntekijä voi myös hankkia kokemusta tekemällä harjoittelua tai vapaaehtoistyötä paikallisradioissa tai muissa radiomedioissa. Monet alan ammattilaiset ovat aloittaneet uransa juuri tällä tavalla.

Radiotyöntekijät hyödyntävät myös digitaalista teknologiaa työssään entistä enemmän. Esimerkiksi musiikin valinnassa ja soitossa käytetään yhä enemmän tietokoneavusteisia ohjelmistoja ja radiolähetykset lähetetään nykyään usein suorana myös verkossa. Digitaaliset työkalut ovat helpottaneet ja nopeuttaneet monia työtehtäviä, mutta ovat myös vaatineet työntekijöiltä uusien taitojen oppimista.

Suomi ja tulevaisuus Euroopassa

Ensi vuonna on jälleen Eurovaalien aika. Vaikka nyt maalis-huhtikuussa pääpaino on omassa eduskuntavaalissa ja sen ratkaisuissa ja äänestyksissä, on monien ajatukset jo ensi vuodessa. Millaiset edustajat Suomi valitsee tuleville vuosille EU:n ja millainen on tulevaisuuden Suomi Euroopassa?

Euroopan suurimmat radioasemat ovat:

  1. BBC Radio 2, Iso-Britannia
  2. RTL, Ranska
  3. BBC Radio 1, Iso-Britannia
  4. Europe 1, Ranska
  5. RAI Radio 1, Italia
  6. NRJ, Ranska
  7. SWR3, Saksa
  8. NDR 2, Saksa
  9. Deutschlandfunk, Saksa
  10. Ö3, Itävalta

Nämä radioasemat ovat myös Euroopan suosituimpia, ja niiden ohjelmat kuuluvat usein useisiin maihin.

About BossMan2021

2 kommenttia artikkeliin ”Musiikki ja digiaika – miten radiotyö on muuttunut”

Vastaa