Tomi Teuho-Markkola on syntynyt 7. tammikuuta 1976 Nokialla. Musiikki on aina ollut merkittävä osa hänen elämäänsä. Haitarinsoiton opiskelu alkoi jo 13-vuotiaana, ja samoihin aikoihin hän perusti ensimmäisen bändinsä kaveriporukalla. Bändi kierteli soittamassa monenlaisissa juhlissa usean vuoden ajan. Laulutunteja Tomi on ottanut vuodesta 1995 lähtien Matti Hannulan opissa. Laulamisen ja soittamisen lisäksi maatilan poikana hänellä riitti nuoruudessaan aikaa myös puutarhurin opintojen suorittamiseen.

Tangomarkkinoiden läpimurto

Saatuaan esiintymiskokemusta ja varmuutta Tomi osallistui vuonna 1995 Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun. Heti ensimmäisellä yrityksellään Tomi pääsi Raision Tangomarkkinoiden semifinaaleihin asti, jolloin Jari Sillanpää kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoella. Heinäkuu 1996 muutti Tomin elämän, kun hän voitti Tangomarkkinat. Tomin tulkinta ja lavakarisma vakuuttivat sekä tuomariston että yleisön, ja hänet kruunattiin tangokuninkaaksi. Samana vuonna Saija Varjus kruunattiin tangokuningattareksi.

Suosio ja saavutukset

Tangokuninkuuden jälkeen Tomi on ollut yksi Suomen suosituimmista miesartisteista niin huvipaikoilla kuin konserttiareenoilla. Vuosien varrella Tomi on osallistunut moniin kilpailuihin ja saanut tunnustusta. Vuonna 2001 hän osallistui Syksyn Säveleen ja vuonna 2002 Tapsan Tahtien Iskelmä Finlandia -kilpailuun, jossa hän sai yleisöäänestyksessä ykkössijan. Vuonna 2005 Tomi valittiin Vuoden Tanssittajaksi, ja hän on saanut lukuisia palkintoja levytyksistään, kuten kultalevyrajan rikkoutumisen ja neljä Kuukauden levy -palkintoa.

Diskografia ja levyt

Tomin ensimmäinen pitkäsoitto ”Tomi Markkola” ilmestyi toukokuussa 1997. Vuonna 1998 julkaistiin toinen pitkäsoitto ”Kerro kuu”, ja vuonna 2000 ilmestyi ”Mitä, missä, milloin vaan”. Samana vuonna Tomi sai kultalevyn esikoisalbumistaan. Vuonna 2001 ilmestyi ”Parhaat” tupla-CD ja ”Taivaskalliolla” albumi julkaistiin vuonna 2002. Vuonna 2009 ilmestyi pitkäsoitto ”Joulu saavu mun luo” ja vuonna 2010 ”Muistan”, joka palkittiin Kuukauden levy -palkinnolla.

Tanssimusiikin edistäjä

Tomin sitoutumisesta tanssimusiikkiin kertoo se, että hän on ollut suositun tanssipaikan, Riihimäen Riutanharjun isäntänä seitsemän vuotta. Tämä rooli on osoittanut hänen omistautumisensa tanssimusiikin edistämiselle ja tanssikulttuurin ylläpitämiselle.

Uusi orkesteri ja puutarhurin työ

Sympaattinen laulaja keikkaili 21 vuotta Fernet-yhtyeensä kanssa, mutta kesällä 2021 Tomin uutena orkesterina aloitti Kipinä. Korona-aika yhdisti laulajan ja puutarhurin työtä, ja leikkisästi Tomia kutsuttiin ”laulavaksi puutarhuriksi”. Tämä yhdistelmä on tuonut uusia ulottuvuuksia Tomin elämään ja uraan.

Esiintymiset ja tulevaisuus

Tomi Markkola jatkaa aktiivista keikkailua ja musiikin tekemistä. Hänen monipuolisuutensa ja kykynsä yhdistää erilaisia rooleja tekevät hänestä ainutlaatuisen artistin suomalaisessa musiikkikentässä. Tomin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu uusien projektien parissa työskentely sekä esiintymiset eri puolilla Suomea.