Jaska Mäkynen voitti Tangomarkkinat vuonna 1991, ja hän on edelleen yksi Suomen suosituimmista tangokuninkaista. Hänen uusin levynsä ”Kaiken kauniin rinnalla” valittiin kesäkuun 2016 levyksi. Aiemmista levytyksistä Jaska on saanut kaksi kultalevyä, ja hänen toivotuimpia kappaleitaan ovat muun muassa ”Alla etelän taivaan”, ”Sinulle syntymäpäivänäsi”, ”Löytyy laatu lakeuden” sekä vuoden 1986 tangosävellyskilpailun voittajatango ”Joka ainoa ilta”.

Musiikin alkeet ja läpimurto

Jaska syntyi 7. kesäkuuta 1952 Alavudella. Hän löysi laulamisen ilon 14-vuotiaana, kun hän osallistui iskelmälaulukilpailuihin, jotka pidettiin Alavudella Tuurin kylän nuorisoseuralla. Jaska tuli toiseksi ja tuolloin hän tiesi haluavansa laulaa ja esiintyä yleisölle. Jaska valittiin tangoprinssiksi vuosina 1985 ja 1987 ennen lopullista läpimurtoaan Tangomarkkinoilla 1991.

Auto-onnettomuus ja toipuminen

Kuningaskesänä 1991, vain seitsemän viikkoa ennen Tangomarkkinoita, Jaska joutui vakavaan auto-onnettomuuteen matkalla Rovaniemeltä Yli-Torniolle. Hän törmäsi siltarumpuun ja loukkaantui vakavasti. ”Vasen silmä putosi poskelle, auto lyheni 80 senttiä, ja kieli meni poikki”, Jaska on kertonut.

Selviytymisestään Jaska kiittää tytärtään, Hanna-Kaisa Mäkystä, joka auttoi isäänsä kuntoutumaan. Hanna-Kaisa on nykyään taitava harmonikansoittaja ja Kultainen Harmonikka -kilpailun voittaja vuodelta 1996. Jaskalla on myös kaksi poikaa.

Musiikkiura ja saavutukset

Jaska Mäkynen on esiintynyt ahkerasti tanssilavoilla ja konserttiareenoilla. Hän on tunnettu monipuolisesta ohjelmistostaan, johon kuuluu muun muassa Tapio Rautavaaran musiikkiin perustuva viihdyttävä konserttituokio. Jaska on myös esiintynyt Rautavaara-teemalla hoivakotien vanhuksille mittavalla kiertueella.

Vuonna 2012 julkaistiin albumi ”Jaska Mäkynen – Toiset on luotuja kulkemaan – Tapio Rautavaara-tribuutti”. Jaska on myös esiintynyt Big Bandin solistina ja jatkaa aktiivista keikkailua trubaduurina sekä oman Jaska Mäkynen & Nelostie -kokoonpanon kanssa.

The Voice Senior -voitto

Vuonna 2022 Jaska teki historiaa voittamalla ylivoimaisesti ensimmäisen The Voice of Finland: Senior -laulukilpailun. Tämä suosittu tv-ohjelma nähtiin Nelosella, ja Jaskan voitto sai paljon huomiota ja toi hänen musiikkiaan laajemman yleisön tietoisuuteen.

Jaska Mäkysen persoonallisuus

Jaska Mäkynen tunnetaan herkkänä ja henkisistä asioista kiinnostuneena laulajana. Hän on kokenut myös ruumiista irtautumisen kokemuksen, joka oli pelottava, mutta auttoi häntä löytämään sielunrauhan. Jaska ei enää pelkää kuolemaa ja on kiitollinen elämästään ja urastaan.

Tanssimusiikin mestari

Jaska Mäkynen & Nelostie tarjoavat tanssikansalle laadukasta ja monipuolista tanssimusiikkia. Jaskan oma tanssiharrastus on ollut tärkeä osa hänen elämäänsä, ja hän on oppinut tanssimaan siskonsa ja entisen vaimonsa kanssa. Tanssi on tuonut iloa ja yhteisöllisyyttä hänen elämäänsä.