Auton koeajo: mitä saa ja mitä ei saa tehdä?

Koeajo on auton ostajille aina hyvä tutustua tulevaan kulkupeliin. Suomalaiset eivät tunnetusti halua ”ostaa sikaa säkissä” ja tutustumalla autoon jo ennen ostopäätöstä saa varmuutta auton sopivuudesta omiin tarpeisiin. Koeajoon mennessä on hyvä pitää mielessä mikä on autoa testatessa sallittua ja mikä ei.

Aja rauhallisesti

Nykyisin koeajoajan voi varata etukäteen myös netissä. Esimerkiksi osoitteessa https://www.mazda.fi/varaa-koeajo voi varata ajan Mazdan uusien autojen testaamista varten. Kun koeajat autoa, on tärkeää pitää mielessä, mitä voit tehdä ja mitä et voi tehdä. Sinun on tietenkin noudatettava liikennesääntöjä ja Suomen lakia muutenkin. Kortiton kuski ei tietysti myöskään voi lähteä koeajamaan autoa.

Myös koeajon aikana on syytä noudattaa nopeusrajoituksia, vaikka moni haluaisikin testata auton kiihtyvyyttä niin kaupungissa kuin maantielläkin. Monet jälleenmyyjät antavat sinulle myös perusturvallisuusvinkkejä ennen kuin koeajo alkaa. Näitä ovat esimerkiksi turvavyön käyttäminen ja holtittoman ajotavan, kuten ylinopeuden tai äkillisten kaistanvaihtojen, välttäminen. Kannattaa aina kiinnittää huomiota auton kuntoon ja huomioida kaikki oudot äänet, hajut tai tärinät, jotka saattavat vaarantaa auton turvallisuuden.

Älä lähde liian kauaksi

Koeajon aikana autossa ei yleensä saa kuljettaa matkustajia tai ”rahtia”. Monella jälleenmyyjällä on rajoituksia sen suhteen, montako henkilöä autossa saa koeajon aikana olla. On myös suositeltavaa, että vältät ajamasta esimerkiksi yli 30 kilometrin päähän jälleenmyyjäliikkeestä koeajon aikana. Näin ajoneuvon mahdolliset ongelmat voidaan helposti korjata, ja pahimmassa tapauksessa autoon saadaan myös helposti hinattua lähtöpisteeseensä.

About BossMan2021

Yksi kommentti artikkeliin ”Auton koeajo: mitä saa ja mitä ei saa tehdä?”

Vastaa