Musiikin kuuntelu ja harrastaminen HIFI tasolla

Jos tykkäät musiikista, ja pidät sen kuuntelusta, niin tiedät että musiikinkuunteluun tarvittaviin laitteisiin on helppo sijoittaa tuhansia euroja. Joidenkin tuotteiden hankintaan on hyvä jopa vertailla lainamarkkinoiden tarjontaa ja valita edullinen laina, jolla ostaa seuraavan tarvittavan osan oman kodin musiikkikokemusta.

Musiikki vaikuttaa tunteisiin, mutta sillä on myös monia, mitattavissa olevia vaikutuksia.

Kuuntelijan pupillit saatavat laajentua, ja musiikki vaikuttaa myös verenpaineeseen ja hermostoon. Rauhalliset biisit laskevat verenpainetta ja sykettä, kun taas nopea hevi tai voimistuva musiikki nostavat niitä.

1. PARANNA KESKITTYMISKYKYÄ

Kun mieliala muuttuu iloiseksi, häiritsevät ajatukset ja äänet on helpompi sulkea pois mielestä. Positiivinen fiilis vaikuttaa hermostoon ja immuunijärjestelmään, mikä puolestaan parantaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

2. RENTOUDU

Hermosto ja hormonit reagoivat musiikin kuuntelemiseen niin, että tahdosta riippumaton hermosto aktivoituu ja stressihormonin tuotanto vähenee. Aktiivinen musiikin kuuntelu voi auttaa rentoutumaan syvemmin ja pitkäkestoisemmin.

3. PARANE PIAN!

Musiikki voi nopeuttaa paranemista tai vähentää oireita. Tätä on myös tutkittu: musiikki vaikuttaa suotuisasti esimerkiksi aivoverenkierohäiriöstä toipumiseen. Musiikin kuuntelun on huomattu auttavan myös kipupotilaita ja mielenterveyshäiriöistä kärsiviä.

4. LISÄÄ TARKKUUTTA

Muisti, tarkkaavaisuus ja kielelliset kyvyt paranevat musiikin avulla. Yli 75-vuotiaiden dementiariskin on huomattu pienenevän, jos he harrastavat säännöllisesti laulamista, soittamista tai tanssimista.

5. PAREMPAA SUORITUSKYKYÄ

Musiikki parantaa kestävyyttä ja suorituskykyä. On tutkittu, että juoksulenkin aikana kuunneltava musiikki parantaa suoritusta 15 prosentilla. Se lisää myös mielihyvähormoni endorfiinin eritystä.

Parempaa suorituskykyä voi hakea myös vaihtamalla oman puhelinliittymän parempaan – vertaamalla puhelinliittymistä se paras – se myös tuo mahdolisesti säästöjä puhelinlaskuun, ja sitä kautta mahdollisuuden vaikka ostaa uudet kuulokkeet!

Lähde: Liisa Ukkola-Vuoti, Musikaaliset geenit – hyvinvointia musiikista (S&S 2017)

Musiikinkuuntelu Suomessa 2022: listahitit ja uudet artistit innostavat eniten alle 30-vuotiaita, suosituimmat artistit yllättävän samat kaikissa ikäryhmissä

Menevä ja helppo listapop on kaikkein kuunnelluinta musiikkia radiossa ja musiikin striimauspalveluissa. Tänä vuonna listapop ohitti myös elävässä musiikissa rock-konserttien suosion. Kun tutkimuksessa kysyttiin, miltä nykypäivän listamusiikki vastaajasta kuulostaa, erosivat alle 30-vuotiaiden suomalaisten vastaukset hyvin paljon heitä vanhempien vastauksista. Nuoret aikuiset suhtautuivat listamusiikkiin myönteisesti ja kepeästi, kun taas keski-ikäisistä huomattava osa suhtautuu pääosaan listamusiikista kielteisesti ja yli 60-vuotiaat taas hyvin etääntyneesti.

Tutkimuksessa kesän 2022 useimmin mainitut suomalaisten suosikkihitit olivat Ramses II:n VillieläinOlli Halosen Suomen kesä ja JVG:n Amatimies. Johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista arvelee, että suomalaisten kannattaakin seurata hittien sanoituksia ja vallitsevia aihepiirejä ymmärtääkseen paremmin, mitä Suomessa milloinkin ajatellaan.

”Suurimpaan suosioon yltävät hitit perustuvat usein oivaltavaan sanoitukselliseen koukkuun. Tämän kesän suurimmat hitit kertovat selkeästi yhteiskunnan tunteellisista syvävirtauksista. Hyvä esimerkki tästä on Olli Halosen Suomen kesä, joka ylistää kotimaisuutta vaikeuksien keskellä samalla kun suomalaiset hakivat turvaa toisistaan turvallisuuspoliittisen uhan alla.  Villieläin taas on suora osuma länsimaisen ajankuvan suurimpaan kipupisteeseen eli oman elämän kontrollin puutteeseen ja muiden toiveisiin sopeutumiseen. Tätähän korona-aika alleviivasi.”

Lähde: teosto.fi/musiikinkuuntelu-suomessa-2022-listahitit-ja-uudet-artistit-innostavat-eniten-alle-30-vuotiaita-suosituimmat-artistit-yllattavan-samat-kaikissa-ikaryhmissa/

Musiikin kuunteleminen aktivoi aivoja laajasti

Musiikki on aivojen kannalta monimutkainen ärsyke, joka aktivoi laajasti ja molemminpuolisesti tiedonkäsittelyverkostoja, jotka heijastuvat kognitiivisiin, kielellisiin, motorisiin ja emotionaalisiin prosesseihimme.  Musiikin kuuntelu vaikuttaa mielialaamme ja tehostaa verbaalista ja ei-verbaalista kommunikointia sekä sosiaalista kanssakäymistämme.

Kun kuuntelemme musiikkia, tapahtuu monenlaisia asioita. Ensimmäiseksi analysoimme musiikin peruspiirteitä. Tämä tapahtuu osin esitietoisella tasolla. Pystyäksemme seuraamaan kuuntelemaamme musiikkia, suuntaamme tarkkaavaisuutemme siihen ja käytämme työmuistia. Mikäli kuuntelemamme kappale sattuu olemaan entuudestaan tuttu, aktivoituu tapahtumamuistimme. Musiikin mielihyvää tuottava vaikutus syntyy aivojen tunne- ja mielihyväverkoston aktivoitumisesta. Tämä verkosto aktivoituu erityisesti silloin, kun kuuntelemamme musiikki on meille mieluisaa. Miellyttävä musiikki lisää dopamiinin eritystä.

About BossMan2021

Yksi kommentti artikkeliin ”Musiikin kuuntelu ja harrastaminen HIFI tasolla”

Vastaa