Souvarit – Lapin iskelmän ja tanssiorkesterin kuningas

Souvarit on rovaniemeläinen iskelmäyhtye, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1978. Yhtyeen perustaja ja keulakuva, Lasse Hoikka, on luotsannut Souvareita yli neljän vuosikymmenen ajan, ja yhtye on ansainnut paikkansa suomalaisen iskelmämusiikin kärjessä. Souvareiden musiikki on erityisen tunnettu Lapin luonnosta ja maisemista ammentavista teemoistaan, ja yhtyeen pitkä ura on täynnä menestystä, levytyksiä sekä unohtumattomia esiintymisiä.

Yhtyeen historia ja kokoonpano

Souvarit perustettiin Rovaniemellä vuonna 1978, ja yhtyeen alkuperäinen kokoonpano on vuosien saatossa muuttunut. Nykyisellä kokoonpanollaan yhtye on toiminut vuodesta 2019. Tämän hetken kokoonpanossa ovat Lasse Hoikka (laulu), Jouni Ruokamo (koskettimet ja laulu), Marko Jolkkonen (hanuri, koskettimet ja laulu), Pauli Ruuskanen (basso, kitara ja laulu) sekä Pasi Alakurtti (rummut ja laulu). Lasse Hoikka on ollut yhtyeen sielu ja ääni alusta lähtien, ja hän on vienyt yhtyeen omaleimaisella tyylillään tanssilavoilta aina suurille konserttilavoille asti.

Lasse Hoikka – Souvareiden sydän

Lasse Hoikka on epäilemättä yhtyeen keskeisin hahmo. Hän perusti Souvarit omasta intohimostaan iskelmämusiikkiin ja tanssiorkesteritoimintaan, ja hänen panoksensa yhtyeen menestykselle on ollut valtava. Hoikka on toiminut sekä laulajana että yhtyeen keulakuvana, ja hänen äänensä tunnistetaan välittömästi yhtyeen hiteistä. Hänen johdollaan Souvarit on pystynyt säilyttämään oman musiikillisen linjansa, jossa yhdistyy perinteinen iskelmä ja Lapin henki.

Souvareiden levytykset ja menestys

Yhtyeellä on takanaan häikäisevä määrä levytyksiä – yli 600 kappaletta. Näitä levytyksiä on myyty yhteensä yli miljoona kappaletta, mikä on harvinaista iskelmäyhtyeille. Souvarit on saavuttanut 30 kultaa, platinaa ja triplaplatinaa levyillään, mikä osoittaa yhtyeen pysyvän suosion suomalaisen yleisön keskuudessa. Kulta- ja platinalevyt ovat merkki siitä, että Souvareiden musiikki puhuttelee kuulijoita sukupolvesta toiseen.

Tunnetuimmat hitit

Souvareiden tuotanto on täynnä unohtumattomia hittejä, jotka ovat vuosien varrella valloittaneet sekä tanssilavat että radiosoiton. ”Kuin Havajilla”, ”Sinisenä lintuna” ja ”Pariiseja” ovat vain muutamia esimerkkejä yhtyeen ikimuistoisista kappaleista. Lisäksi ”Sininen huivi” -valssi on muodostunut monien tanssiharrastajien suosikiksi, ja se on soinut lukuisissa juhlissa ja tilaisuuksissa. Nämä kappaleet kuvastavat Souvareiden kykyä yhdistää perinteinen iskelmä ja Lapin luonnon mystiikka.

Keikkailu ja esiintymiset

Souvarit on tunnettu aktiivisesta keikkailustaan ympäri Suomen. Erityisesti kevään ja syksyn kiertueet painottuvat Lapin tunturikeskuksiin, joissa yhtye esiintyy usein. Lapin henki on vahvasti läsnä sekä Souvareiden musiikissa että heidän esiintymisissään. Yhtyeellä on myös vahva yhteys tanssilavoihin, ja he ovat vakiintunut nimi suomalaisella tanssimusiikkikentällä. Keikkakalenterit täyttyvät nopeasti, ja Souvarit on tunnettu siitä, että heidän esiintymisensä saavat tanssijat liikkeelle.

Tanhuhovi sali: la 5.10. Lasse Hoikka & Souvarit
Liput ennakkoon verkkokaupasta 20€ (alle 25v-vuotiaille 10€, todistuksella 18€: Chasee, Länsi-Uudenmaan Tanssijat, Lohjanlavatanssijat Lola ry ja eläkeläiset), samalla voit ilmoittautua tansseja edeltävälle tanssitunnille (10€).  Narikka sisältyy lipun hintaan. Ovelta liput ovat 22€.

Kunnianosoitukset ja palkinnot

Souvareiden pitkä ura ja merkittävä panos suomalaisen iskelmämusiikin kentällä on huomioitu monin tavoin. Yhtye on saanut vuosien varrella lukuisia palkintoja, kuten Kullervo Linna -palkinnon, joka myönnetään merkittävistä saavutuksista musiikkialalla. Lisäksi Souvarit on valittu Suomen parhaat -ohjelmassa vuoden parhaaksi tanssiorkesteriksi. Yhtyeen pitkäaikainen suosio ja vaikutus suomalaisessa musiikissa on tuonut heille myös nimilaatan Rovaniemelle, mikä on osoitus yhtyeen pysyvästä paikasta suomalaisessa kulttuurissa.

Souvareiden vaikutus ja tulevaisuus

Souvareiden tarina on osoitus siitä, että ahkeruus, omistautuminen ja usko omaan musiikilliseen linjaan voivat viedä pitkälle. Vaikka yhtye ei olekaan aina saanut suurta medianäkyvyyttä, sen suosio perustuu vahvaan kannattajakuntaan ja sitkeään työskentelyyn. Lasse Hoikka on todennut, että Souvareiden menestyksen takana on ennen kaikkea rakkaus musiikkiin ja omaan työhön. Yhtyeellä on edessään edelleen valoisa tulevaisuus, ja he jatkavat musiikin tekemistä ja keikkailua aktiivisesti.

Tulevat projektit

Vaikka Souvarit on ollut toiminnassa jo yli 40 vuotta, heillä on yhä uusia projekteja työn alla. Yhtyeen jäsenet ovat aktiivisia musiikin tekijöitä, ja he työstävät jatkuvasti uusia kappaleita ja albumeita. Tulevaisuudessa voidaan odottaa uusia levytyksiä, jotka jatkavat yhtyeen pitkää perinnettä tuoda Lapin henki suomalaiselle iskelmäkentälle. Souvareiden keikat ympäri maata ovat myös odotettuja tapahtumia, jotka keräävät paikalle runsaasti kuulijoita.

Yhteenveto

Souvarit on kiistatta yksi suomalaisen iskelmän ja tanssimusiikin legendoista. Yhtyeen pitkä historia, vahva musiikillinen identiteetti ja ahkera työskentely ovat tehneet heistä ikonisen osan suomalaista musiikkikulttuuria. Lasse Hoikan johdolla Souvarit on jatkanut voittokulkuaan ja tuottanut suomalaisille unohtumattomia musiikkikokemuksia. Yli 600 levytystä, lukuisat palkinnot ja täpötäydet keikkalavat kertovat yhtyeen jatkuvasta menestyksestä ja merkityksestä suomalaisessa kulttuurissa.

Vastaa